Morgondimman ligger tät denna aprildag när folkpartiledaren styr kosan till Nyköping. Lagom till -ankomsten till den sörmländska staden och det -första besöket på hemtjänstföretaget Invita lättar det och solen strålar från en klarblå himmel.
text & foto Lena hallerby
Denna vår reser Jan Björklund runt i landet nästan varje vecka. Målet är att han fram till landsmötet i höst ska ha hunnit besöka alla länsförbund. Nu under våren blir det ofta besök på företag inom välfärdssektorn i samband med besöken.
I Nyköping tas han emot av Invitas ägare Cecilia Ingre och enhetschefen Mia Johansson. Med på besöket är även Sofia Remnert, grupp-ledare för Folkpartiet i Nyköping.
Man bänkar sig nästan omgående kring kaffebordet och småkakorna. Cecilia Ingre drar snabbt bakgrunden – Invita Service AB ägs av henne och hennes make Per, startade 2008 då Nyköping lade ut delar av hemtjänsten på entreprenad och har idag två verksamhetslokaler i Nyköping och cirka 300 kunder. Ett år efter starten infördes lagen om valfrihet (Lov), verksamheten konkurrensutsattes och omsättningen fördubblades. Idag står privata företag för 55 procent av kommunens hemtjänst och Invita är tillsammans med Humana och en annan aktör de tre ledande företagen.
– Poängen med valfrihet är att man kan välja bort. Det gör att vi alla är lite bättre – vi vill ju bli valda, säger Cecilia Ingre.
Hon berättar vidare att företagets främsta konkurrensmedel är att man värnar om måltiden. Kunderna erbjuds lagad mat i det egna hemmet.
Nu spetsar Jan Björklund öronen och blir än mer engagerad.
– Hur är detta möjligt? Hur hinner ni med det?
Jan Björklund berättar om sin egen 94-åriga mamma som får en plastlåda med mat hem-levererad varje dag.
– Hon får hjälp med andra saker också, men det som hon klagar allra mest på är maten. Den är totalt smaklöst, säger han.
Cecilia Ingre menar att det handlar om smart planering.
– Många av våra kunder har tillsyn flera gånger om dagen. Då kan man exempelvis passa på att skala potatisen vid första besöket på -morgonen. Sedan finns det mycket som går att laga på 20 minuter.
Det blir kanske inte långkok som kalops och kålpudding, enligt Cecilia Ingre, men det både doftar och blir riktig mat. Skulle någon vilja ha kalops eller kålpudding finns möjligheten att komplettera med rutavdraget och köpa till extratimmar utöver dem som är beviljade.
Därefter glider samtalet in på den pågående vinstdebatten.
– Vi som arbetar här brinner för vårt jobb och ser att man kan göra något på annat sätt. Vi ser i första hand inte vinsten utan verksamheten även om vi självklart inte kan bortse från kalkylen, säger Cecilia Ingre. Varför gäller vinstdebatten bara vårdföretagen och inte byggbolagen som bygger sjukhus, tandläkarna eller de som tillverkar läkemedel?
”Man måste erkänna att man tidigare har haft fel, man måste utveckla och ompröva sina ståndpunkter.
Och så måste man ha tålamod.”
Och enhetschefen Mia Johansson, undersköterska med 20 års erfarenhet av kommunal verksamhet, fyller i:
– Det är en annan känsla att jobba här, mycket roligare. Det var inte samma ”hjärta” i kommunen, allt var mycket mer detaljstyrt.
Jan Björklund undrar om kommunen har gjort någon utvärdering av Invitas verksamhet, en fråga som får Cecilia Ingre och hennes medarbetare att lysa upp.
– Expressen publicerade häromdagen en öppen jämförelse, gjord av Socialstyrelsen, och Invita fick bäst betyg här i Nyköping!
Under besöket hinner Jan Björklund även byta ett par ord med Britta, en av de boende på trygghetsboendet där Invita har sina lokaler och tillika kund hos företaget. Britta trivs, tycker att det är skönt med larm och personal på plats samtidigt som hon är lite bekymrad över att det finns en tröskel in till badrummet.
– Fast mest av allt saknar jag ekbacken där hemma med fåglar och blommor. Här finns bara en enda ek, säger hon.
Nästa besök är på friskolan Nyköpings hotell- och restaurangskola. Här ska det ätas lunch tillsammans med ett 20-tal lokala folkpartister. Rektor Hannu Husa tar emot och hinner ge en kort beskrivning av skolan som har 35 anställda och 220 elever.
Sedan radar Jan Björklund och de övriga folkpartisterna snällt upp sig i matkön med varsin bricka. Lunchen har lagats av skolans förstaårs-elever. Tre rätter finns att välja mellan och på Jan Björklunds tallrik hamnar köttfärslimpan.
I samband med lunchen pratar Jan Björklund lite om vad som står närmast på den politiska agendan. Han talar även om vikten av att bredda partiet och bli starkare i välfärds- och företagsfrågor.
– Vi ska avskaffa det glömda Sverige och fokusera på utsatta grupper samtidigt som vi lyfter de välståndsbildande krafterna som skapar välfärden.
Han konstaterar också att förnyelse av politiken både gör ont och tar tid.
– Man måste erkänna att man tidigare har haft fel, man måste utveckla och ompröva sina ståndpunkter. Och så måste man ha tålamod.