Ledare: Dags att Sverigedemokrater uppför sig som folk

En av veckan stora snackisar har varit twittrandet från Jimmie Åkesson om Krisdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet, Alice Teodorescu Måwe. Han blev upprörd över att hon tog upp Sverigedemokraternas nazistiska rötter i en intervju i DN. Han kallade då Teodorescu Måwe för en ”självgod finborgare” på Twitter. KD:s partiledare Ebba Busch har tagit sin partikamrat i försvar och gjort ett skarpt inlägg på Twitter riktat mot Åkessons beteende.

Jimmie Åkesson blir kränkt över att partiföreträdare för partier i den regering han är med och stöttar påpekar att SD har nazistiska rötter. Det är ingen lögn och det är något som skiljer regeringspartierna från SD. Partiet har på senare år ägnat betydande ansträngningar åt att både behöva hålla rent i medlemskåren och skriva en ”vitbok” om sitt förflutna. Som partiledare för Sveriges näst största parti bör han kunna hantera den typen av uttalanden och inte känna sig tvungen att kasta ut förolämpningar till den som yttrat det.

Det verkar som att Jimmie Åkesson fortfarande tror att Sverigedemokraterna är ett litet parti strax utanför riksdagen. De har samlat över 20 procent av väljarkåren och det medför också ansvar. Inte bara ansvar för regeringsbildningen, utan också för det politiska samtalet. Det är sannerligen hög tid för de sverigedemokratiska företrädarna att kamma sig och uppföra sig som folk.

Problemet är ju, som det flesta redan vet, större än att Jimmie Åkesson kastar ut förolämpningar mot Teodorescu Måwe. Richard Jomshof har varit ute flera gånger och sagt saker som har fått många att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Vill SD vara ett parti som alla andra och bli behandlade som alla andra, bör de också lära sig att uppföra sig som alla andra.

Jimmie Åkesson vill gärna sätta bilden av att det var hans parti som fått Sverige på rätt köl, och det är ju förståeligt, men den bild han nu sätter av sig själv är att han är en lättkränkt person. Det intressanta i sammanhanget är att han uttrycker att det är han och hans parti som gjort ”grovjobbet” medan andra bara flutit med. Sanningen är ju den att hans parti fått den största utdelningen och Teodorescu Måwes en av de minsta.

Ska Jimmie Åkesson och hans parti vara seriösa och bli tagna som vilket parti som helst, måste dessa dumheter upphöra. Man måste kunna debattera och diskutera och man måste tåla tjuvnyp från varandra. Framför allt måste man tåla att för höra sanningar, hur obekväma de än må vara. Det är det politik handlar om. Att bli kränkt och passivt aggressiv passar inte ett så stort parti som Sverigedemokraterna.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen