Ledare: Utan sakfrågor blir det bara fulspel kvar

Det är valrörelse och det ser i opinionsmätningarna ut som att det är de redan stora partierna som kommer att få flest röster och de små som riskerar att åka ut. Inte bara Liberalerna, utan även KD och C har legat under spärren i några mätningar. Att hamna i ett desperat läge kan verkligen locka fram det värsta, något vi nu ser hos Centerpartiet.

Centerpartiet har uppenbarligen gjort analysen att bara genom att vara mot Sverigedemokraterna kommer folk att rösta på dem. Det behövs inte mycket till annan politik, så länge de kan vara mot SD lite mer än alla andra. Vi skrev om det förra veckan och sedan dess har C-ledare Muharrem Demirok försökt hålla grytan kokande. Det ska inte gå en minut mellan gångerna väljarna ska påminnas om SD:s trollfabriker och att regeringen egentligen styrs av SD.

Det Demirok inte verkar förstå är att det är SD som tjänar på att grytan hålls kokande. SD:s väljare blir än mer förbannade och blir lättare att mobilisera och få att gå till valurnorna. Själva riskerar C att få lämna Europaparlamentet.  

Som en extra krydda kom europaparlamentarikern Emma Wiesner på att L borde uteslutas ur partigruppen Renew Europe för sitt samarbete med SD på nationell nivå. Här kan vi fråga oss vad som har hänt sedan sist. Då var det fransmännen som ville kicka ut L och C:s EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani antydde att de kunde stödja det. Det som hänt är väl att C nu sällskapar med L kring den fruktande spärren. 

Som vi skrivit om tidigare på ledarplats så vore det bra om valrörelsen handlade om EU-frågor och vad EU ska och inte ska göra. Här finns det skiljelinjer mellan partierna i Sverige, vilket inte alltid framgår. Det verkar som att istället för att lyfta fram dessa skillnader, ägnar sig de flesta åt inrikespolitik för att vinna fler röster. NU har tidigare förutspått det och vi kan med dryga två veckor fram till valet, konstatera att vi tyvärr hade rätt.

Den här valrörelsen skulle verkligen tjäna på att återgå till sakfrågorna och handla om vad den borde handla om. Vad som inte behövs är fler utspel som uppenbarligen bara är spel för gallerierna. De som gnuggar händerna och sådant tjafs är dem man allra helst inte vill ska gynnas av någonting, Sverigedemokraterna. 

Dela med andra
redaktionen
redaktionen