Ledare: Vad vill centerpartiet?

Liberalerna går kräftgång i opinionsmätningarna och även om det såklart är oroande för en liberal, är det ofta så det brukar se ut när partiet är med och regerar Sverige. Ett annat parti som också dalar i opinionen är Centerpartiet. Läget för svensk liberalism är därmed allvarligt.

När Liberalerna förlorar stöd för att man är med och tar ansvar för Sverige, är det svårt att se vilken roll Centerpartiet tänker att de ska ha. De har hittills spelat rollen som liberaler mot Sverigedemokraterna och det verkar som om de hade tänkt att fortsätta med det. Vad de är för är dock tyvärr höjt i dunkel.

Muharrem Demirok har nu den svåra uppgiften att föra vidare Annie Lööfs arbete med att vara ledare för den breda mitten. Vad den breda mitten är, tycks numer vara hela vänsterblocket från Centerpartiet själva till Vänsterpartiet. Den hårdföra linjen mot ytterkantspartierna SD och V har blivit en linje mot bara SD.

I retoriken såväl som i den förda politiken, är det tydligt att C har cementerat sin ställning i vänsterblocket. Det är mycket tråkigt för alla oss som längtar tillbaka till Alliansen. Faktum är att Alliansen, med stöd av SD på många sätt hade varit en bättre balanserad regering, än den vi nu har. Där C och L tidigare har kunnat samarbeta för att stoppa idéer från M som man anser vara väl extrema, står nu L ensamma.

Centerpartiet säger sig vara en garant för att SD inte ska få inflytande, men det är svårt att lova att ett parti med över 20 procent inte ska få något inflytande. Här vore det lämpligt om Demirok och hans parti funderade över vad Centerpartiets avståndstagande i realiteten innebär. Där hade SD:s inflytande kunnat minskas om C också varit med och undertecknat Tidöavtalet. Inflytande för SD går såklart att undvika helt, men Sverige behöver inte bara en fungerande regering, det behövs också en fungerande opposition. Det måste finnas ett alternativ till regeringen så att man kan rösta på ett annat alternativ, med en annan statsministerkandidat.

Demirok hotar gärna med att Jimmie Åkesson kommer att bli Sveriges nästa statsminister. Ett sådant scenario är betydligt mer sannolikt i och med Centerpartiets avsaknad av alternativ. Om hur vi än röstar leder till ett socialdemokratiskt styre, kommer SD snart vara det enda alternativet för den som vill undvika S vid rodret. Och genom att ständigt utropa Jimmie Åkesson till oppositionsledare, ger Demirok SD mer inflytande än de egentligen skulle ha.

För väljarnas skull vore det bra om Centerpartiet kunde tala klarspråk om att de vill tillhöra vänsterblocket och varför. Att de finns där bara för att inte vilja samarbeta med SD räcker inte. Det är inte ärligt mot väljarna. Det går inte att bara vara en garant mot något, ett riksdagsparti i en parlamentarisk demokrati måste också vara en garant för något. Där har Centerpartiet svikit sina väljare förr och kanske är det därför de känner sig trygga med att bara berätta vad de inte vill.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen