Ledarkrönika: Även de som är i botten är hjältar!

Malin Sjöberg Högrell, Nadin Fakhro och Martin Ängeby som hamnade på topp 3 men underifrån är EU-valet viktigaste Liberaler. Nu är EU-valet över, alla röster är inräknande och protokollet är justerat. Karin Karlsbro är Liberalernas och Sveriges ledamot i Bryssel.

Krysskampen mellan Karin Karlsbro och Anna-Maria Corazza Bildt var mycket spännande, inte bara för oss i Liberalerna utan för media och många andra intresserade. Självklart ligger fokus alltid på de personer som får många röster och toppar listorna, det är i sin ordning. Men borde vi inte börja ordentligt tacka alla de som står längre ner och gör allt för att locka några röster var? Sammantaget är dessa ”enstaka röster” betydelsefulla röster för partiets överlevnad. De är de viktigaste valkämparna, de som står på listorna och drar in enstaka röster men samtidigt är medvetna om att de inte har någon chans att kryssa sig förbi någon i toppen.

I de senaste valen har dessa ”enstaka röster” avgjort om vi kommer över spärren eller inte. De ”anonyma” hjältarna som exempelvis bottenplacerad i senaste EU-valet Malin Sjöberg Högrell lockade 25 röster som placerade henne på ”hedersplatsen” längst ner på listan. Samtidigt så gjorde hon allt för att marknadsföra toppkandidaterna och partiet generellt, inga egna flygblad eller marknadsföring. Frågan vi måste ställa oss, hade dessa 25 kryss hamnat på Liberalernas konto om Malins namn inte fanns på listan? Hade Nadin Fakhro med sina 32 kryss och Martin Ängeby med sina 40 kryss lockat sina väljare till oss om inte just Fakhro och Ängeby stod på listan?

Liberalerna fick totalt 183 675 röster i årets EU-val, 82 731 väljare valde därutöver att kryssa någon. Topp 3; Karin Karlsbro, Anna Maria Corazza Bildt och Simona Mohamsson fick tillsammans 59 082 kryss. Det betyder att 23 649 väljare valde någon annan än en toppkandidat. Vi vet inte om dessa kryss ändå gått till Liberalerna om exempelvis Karlsbro, Corazza Bildt, Sjöberg Högrell, Fakhro och Ängeby med flera inte fanns med på listan.

Det är en hypotetisk frågeställning men en mycket relevant fråga. Det som är viktigt framöver är att listan i kommande val ska bestå av namn som lockar ”enstaka röster” till Liberalerna som partiet annars hade gått miste om. Det blir tufft för valberedningen att jämka alla viljor men så avgörande att hitta de oslipade diamanter som Malin Sjöberg Högrell, Nadin Fakhro och Martin Ängeby med flera runt om i partilandet. Valberedningens nästa motto måste bli; många bäckar små!

När jag springer maratonlopp så har jag inställningen att någon måste komma sist också. Senast jag sprang Stockholm Marathon hamnade jag bokstavligen (och medvetet) sist. Vid målet stod alla funktionärer och applåderade fram mig in i målet. Jag fick flera finishertröjor och flera medaljer (som annars skulle slängas). Jag fick i princip bästa servicen eftersom alla som jobbade ville ”bli av” med mig för att kunna städa och gå hem efter en lång dag.

Val funkar inte på samma sätt som ett stort lopp. Det är ingen som applåderar fram dig om du står längst ner på listan, ingen bjuder på gott fika inte heller får du ta extra fina (överblivna) tröjor och medaljer. Du förväntas göra det sista rycket med ett extra samtal, extra flygblad och dela ut valsedlar i vallokalen till 19.55. Sen kan du i bästa fall hinna hem, duscha och ansluta till valvakan. Du glider in i valvakan och är förväntansfull över de första Valu-siffrorna.

Ingen tänker just då på att dina kryss tillsammans med alla andra ”anonyma” räddade partiet denna kväll. Och du kanske gör som Malin Sjöberg Högrell, som utöver allt annan slit i veckor avslutade valet med att bjuda medlemmarna på valvakan hemma hos sig. Det kallar jag för valarbetare av rang. En lagledare som lyfter partiet. Ett stort tack till alla er ”anonyma” som lockade 23 649 väljare att kryssa på Liberalerna. Ni gjorde ett fantastiskt jobb och räddade ånyo partiet!

Mohamad Hassan
Tidigare kommunalråd i Uppsala och ultralöpare

Dela med andra
redaktionen
redaktionen