NU och andra rikstäckande tidningar får inte mediestöd

Det har kommit ett nytt mediestöd och förra månaden kom Mediestödsnämnden med besked om vilka tidningar som omfattas av stödet. Flera rikstäckande tidningar, som NU, har inte omfattats av det nya stödet och VD Bertil Östberg har tillsammans med flera andra chefredaktörer och VD:ar på liknande tidningar skrivit en debattartikel om detta till Aftonbladet.

Frågeställningen är “Varför får inte vi mediestöd?” och i ett utdrag ur debattartikeln kan vi läsa:

Syftet med det nya mediestödet är ”att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet” samt att bidra till mediemångfalden – också bland riksmedier.

Ändå avslår Mediestödsnämnden ansökningar om redaktionsstöd från rikstäckande nyhetstidningar som bedriver en kvalificerad nyhetsförmedling och speglar samhällsutvecklingen utifrån olika perspektiv.

Det gäller bland annat socialdemokratiska Aktuellt i politiken, liberala Nu – det liberala nyhetsmagasinet, oberoende kristdemokratiska Hemmets vän, socialistiska Flamman, gröna och frihetliga Syre, feministiska Fempers, kristna Sändaren, frihetligt konservativa Bulletin samt oberoende Kvartal och Fokus.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen