Ledarkrönika: USA inte längre att räkna med

Det är 37 år sedan USA:s president Ronald Reagan höll sitt tal i Berlin och uppmanade sin sovjetiska kollega att riva Berlinmuren. Uppmaningen ”Mr. Gorbachev, tear down this wall!”, har blivit legendarisk. På den tiden behövde ingen tvivla på var en republikansk president stod när det kom till ryskt inflytande. I dag är läget ett annat.

Idag pratar vi om hur EU ska agera om Donald Trump vinner valet. Cecilia Malmström berättade för NU i det senaste trycka numret om det hon tyckte var en av EU:s viktigaste frågor, hur vi säkrar stödet till Ukraina under ytterligare en period med Donald Trump som USA:s president. Vi är alltså i ett läge där USA:s stöd inte kan garanteras.

Det är inte bara Trump. Det är stora delar av det republikanska partiet som idag inte går att känna igen.  Protektionismen är på framfart och det här med Nato verkar inte längre vara högt upp på dagordningen. Så inte heller stöd till Ukraina. Det framställs mer och mer som ett europeiskt problem. Ronald Reagan hade sannolikt blivit förskräckt över utvecklingen.

I helgen kom dock glädjande besked från USA. I representanthuset har man kommit överens om ett nytt stödpaket till Ukraina. Det har tagit flera månader då republikanerna varit ovilliga att rösta för lagförslaget. Nu har man dock kommit överens om ett paket på nära 61 miljarder dollar. Det här är ett ljus i mörkret.

Det känns annars oerhört oroväckande att USA:s eventuella nästa president inte tycker att hotet från Ryssland är skrämmande och snarare pratar om att tvinga Ukraina till fred än att diskutera hur man kan hjälpa dem att vinna kriget. Att en presidentkandidat tycker så är en sak, men att en möjlig majoritet av det amerikanska folket är beredda att stödja en, är något helt annat.

Ukraina är vår tids viktigaste säkerhetsfråga och för frihetsälskande européer är det självklart hur kriget måste sluta. Vi ser inga kompromisser. Annat är det för europeiska ledare som flirtar med Putin och dem som inte kan bestämma sig för om landet ska vara med i EU eller förlita sig på stöd från Ryssland. Eller är republikaner i USA.

Ukraina må ligga långt från USA, men det borde gå att se längre än sin egen landsgräns, även för republikaner. Men sanningen är den att vi måste förbereda oss för en tid när Ukraina inte kan räkna med stöd från USA. Tiden känns helt klart ur led, men det faktum att det ser ut såhär gör att EU-valet i juni blir desto viktigare. Dock ser det inte helt ljust ut här heller, men där ligger åtminstone makten delvis i våra händer.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen