Anna Maria Corazza Bildt lockade kvinnliga entreprenörer i Malmö

Många frågor avhandlades när Anna Maria Corazza Bildt igår kväll talade inför en fullsatt publik hos Level i Malmö. Eventet arrangerades av Malmöavdelningen för det globala nätverket BPW (Business & Professional Women) i samarbete med Level, en internationell inkubator som hjälper kvinnor in i entreprenörskap. Tredje arrangören var Möllans Basement, som bland annat erbjuder sysselsättning och studieförberedande träning för unga. 

Efter en lång dag med studiebesök och kampanjande ställde sig Anna Maria Corazza Bildt inför en i huvudsak kvinnlig publik, även om en och annan man hittat dit. Temat för kvällen var kvinnors roll inom näringslivet och vad vi behöver göra för att främja kvinnliga entreprenörer i Sverige och Europa.

Anna Maria Corazza Bildt bjöd på sig själv när hon berättade om sitt entreprenörskap via sitt familjeföretag. Hon drog ner skratt när hon beskrev hur det kan vara att driva företag i en italiensk familj där alla ömsom älskar och ömsar hatar varandra. Att hitta en väg via dialog och prata igenom allt, menar hon är förutsättningen för ett lyckat samarbete.

Anna Maria Corazza Bildt är uppvuxen på landsbygden i norra Italien i närheten av Parma och där drev familjen ett företag som producerade parmesanost och parmaskinka. När hon för 25 år sedan flyttade till Sverige funderade hon på vad hon skulle kunna bidra med till sitt nya hemland. 

På den tiden fanns en uppsjö av nystartade IT-företag i Sverige och Ann Maria Corazza Bildt, med sin tradition inom mat, bestämde sig för att starta ett webbföretag i syfte att utan mellanhänder, sälja italienska delikatesser på nätet.

Projektet blev en stor utmaning. I EU fanns regler för allt, förpackningar, etiketter, transporter och ovan på det höga skatter. Många berg behövde bestigas för att nå den europeiska frihandelstoppen.

— Hade vi haft en gemensam europeisk marknad, inte bara på pappret utan i verkligheten så hade det varit en game changer för mig. För att komma in på svenska marknaden åkte jag själv runt till alla butiker och grossister och levererade själv alla kartonger. Jag har fortfarande ont i ryggen av allt bärande. Det var så lärde jag känna Sverige faktiskt.

— Jag lärde mig mycket men önskar ändå att jag haft Level då, avslutade Anna Maria Corazza Bildt med en blinkning till en av kvällens arrangörer.

Efter drygt en och en halv timme var frågestunden avklarad och ett fönster på åtta minuter för att ta en selfie med Anna Maria utlovades innan en ny stad och nya möten väntade.

Christina Glassel

Dela med andra
redaktionen
redaktionen