Världsbokdagen firas idag  

En rapport från Unesco visar att 763 miljoner vuxna idag saknar grundläggande läs- och skrivkunskaper. Ett faktum som visar på vikten av att fortsätta att främja läsning och livslångt lärande.

Det var den 23 april 1995 som Världsbokdagen instiftade av Unesco. Syftet var då att uppmärksamma frågor som rör läsning och publicering av böcker, men även frågor kring yttrandefrihet, rätten till utbildning och kampen mot analfabetism. Unescos Global Education Monitoring report (GEM-rapporten) visar på att 250 miljoner barn och 763 miljoner vuxna saknar grundläggande läs- och skrivkunskaper. Bland den vuxna delen är två tredjedelar kvinnor. 

Stora framsteg har trots dessa siffror gjorts. Idag är 86 procent av världens befolkning läs- och skrivkunnig, att jämföras med år 1979 då 68 procent kunde läsa och skriva.

NU firar Världsbokdagen med boktips från redaktionen: 

Kentukis av Samanta Schweblin

En bok om hur teknik kan vara oerhört utvecklande och roligt och samtidigt – i fel händer – kan det bli otroligt obehagligt och farligt. Kentukis är en leksak som en har och en annan styr och de känner inte till varandra. Genom ögonen ser den som styr en annan del av världen, men samtidigt kan hen se saker som hen kanske inte borde se av människors allra mest privata. Författaren är från Argentina.

Hanna Lager

Damernas Detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Första boken i serien om Damernas detektivbyrå utkom 2005 och blev snabbt en succé. Plötsligt hamnade en bok från Botswana på hela världens läslista. Precious Ramotswe, med näsa för att reda ut mysterier startar Botswanas första kvinnliga detektivbyrå och med sunt förnuft och emellanåt okonventionella metoder löser hon vardagliga fall och även ett och annat mord. Som kvinna i Botswana stöter hon ofta på tvivel från sin omgivning och inte många tror att hon som kvinna kan klara uppdraget. Men efter att ha löst sitt första fall vinner hon respekt och klienterna hopas utanför hennes dörr.

Christina Glassel

Kindred av Rebecca Wragg Sykes

Kindred: Neanderthal Life, Love, Death and Art av arkeologen Rebecca Wragg Sykes fick mycket uppmärksamhet när den kom ut 2020. Den samlar tillgänglig forskning om människans genetiska kusiner, neandertalarna. Det vi numera vet om dem, vänder upp och ned på väldigt många föreställningar som måga har hållit för sant. Borta är bilden av den dumma grottmänniskan och istället framträder en bild av någon som är mycket mer lik en modern människa som vi förmodligen skulle kunna umgås med. En mycket läsvärd bok för den som är intresserad av arkeologi och antropologi.

Ulf Schyldt

Dela med andra
redaktionen
redaktionen