Lokalval i Ryssland: Välj fred

Den 8 april var det lokala val i Novgorod i Ryssland. Ksenija Tjerepanova kandiderar för det liberala partiet Jabloko. Partiets affischer blir nedrivna och valarbetare hotade.

Ksenija Tjerepanova har lagt upp en video på sin Facebooksida. Det är den 3 april och kriget i Ukraina har pågått i 39 dagar. Det är en vecka kvar av valkampanjen inför fyllnadsvalen i valkrets 3 till fullmäktige i Novgorod.

Bakom henne på väggen sitter en av hennes affischer. ”Tjerepanova är för fred! Vår chans att förändra vår stad och vårt land!”. Med hennes porträtt, en fredsduva och med proteströrelsens gröna färger. Den har blodstänk på sig. Det är inte en illustration, det är riktigt blod. Affischerna blir nedrivna och valarbetare hotade och nedslagna, medan polisen står och tittar på.

Jag pratar med henne den 8 april, två dagar innan valet. Ksenija är född och uppvuxen i Novgorod, den lilla staden vid floden Volchov och sjön Ilmen som Rurik gjorde till sin huvudstad under 860-talet och som i sagorna har namnet Holmgård. Staden är känd för sitt protodemokratiska styrelseskick under medeltiden och det är Novogorods flagga, den vit-blå-vita, som de senaste veckorna plockats upp av Putinkritiska ryssar som alternativ till den vit-blå-röda. Novgorodborna är stolta över sin historia. Men idag är Novogorod en stad som alla andra ryska städer.

Ksenija kandiderar för det liberala partiet Jabloko. Om hon får en plats i fullmäktige i Novgorod ger det henne naturligtvis inget mandat att stoppa kriget i Ukraina. Så varför ställer hon upp?

– Den militära specialoperationen i Ukraina inleddes den 24 februari, då hade jag redan registrerat mig som kandidat, berättar Ksenija för mig den 8 april.

– När vi bestämde oss för att jag skulle ställa upp så hade vi tänkt gå till val på lokala frågor. Valet hålls i ett område där det precis har byggts en ny stadsdel, Ivusjki, där det bor många unga väljare.

För dem är det viktigt att det byggs skolor, dagis och vårdcentraler, att det finns kulturmötesplatser och idrottsplatser. Men kriget raderade alla planer på att tala om att utveckla vår stadsdel. Kriget innebär tusentals döda civila i Ukraina, och döda soldater, både ryska och ukrainska. Det är också slutet på planer och drömmar om en bättre framtid i hela Ryssland, landsbygd och småstäder där ekonomin redan är dålig. Det man måste kämpa för idag, på alla nivåer i samhället, är ett slut på kriget och på mördandet av människor i Ukraina. Idag blir varje val i Ryssland, även små lokala val, en folkomröstning om krig och fred. Mitt jobb blir att övertyga väljarna om att vi måste välja fred.

Jag frågar henne vilka det är som röstar på henne.

– Det är alla möjliga som stödjer mig – både pensionärer och ungdomar. Folk känner igen mig på gatan och i affärerna. Men det finns också aggressiva motståndare, Vladimir Putins väljare som är för kriget i Ukraina. Förra veckan blev min partikamrat i Jabloko Viktor Sjaljakin nedslagen av en ung man på gatan. Jag får telefonsamtal från människor som hotar mig och som säger att om jag är för fred, då är jag emot Ryssland och det betyder att jag är opatriotisk. De anser att man inte får kritisera makthavarna idag när det är krig utan vi måste vara eniga. Det tycker inte jag. Ryssland, det land där jag föddes och som jag älskar, och Putin, det är olika saker. Putin är inte Ryssland.

Det här är tredje gången Ksenija ställer upp till val i Novgorod. Första gången 2018 kom hon på andra plats. Ksenija vill inte göra någon bedömning av vilka chanser hon har, när jag frågar henne den 8 april. Hon konstaterar att hon inte ”får” vinna. Om den lokala partibossen för Enade Ryssland låter en fredskandidat vinna kommer han inte att bli förlåten av presidentadministrationen. Hon räknar med att valet, som vanligt, kommer präglas av fusk och manipulationer.

– Folk har redan berättat att lärare, bibliotekarier och andra kommunalanställda blir uppmanade, till och med tvingade, att gå och rösta för min motståndare från Enade Ryssland.

Observatörer från Golos täcker alla vallokaler och även om de inte kommer kunna stoppa fusket så kommer de i alla fall kunna få en bild av vad som hänt och göra det känt. En del anser att man ska bojkotta val som dessa, att man inte ska delta och på så sätt ge sken av att de är legitima. Men både Jabloko och valobservatörer resonerar annorlunda. Det är bara genom att delta som man kan blottlägga förfalskningarna och bedrägeriet.

Den 11 april kom det officiella resultatet. Ksenija Tjerepanova kom på andra plats med 10,5 procent. Kandidaten från Enade Ryssland fick sex gånger fler röster, 70,5 procent. Valdeltagandet var under tio procent, cirka 1 500 röstade av 15 000 röstberättigade.

– En sak kan jag i alla fall säga, jag och mina kolleger i Jabloko har gjort allt vi kan för att nå ut med vårt budskap om fred.

Amanda Valentin

Dela med andra
redaktionen
redaktionen