Storseger för högerpopulister i Serbiskt val

SERBIEN. I söndags var det extraval i Serbien. President Aleksandar Vučić initierade valet, som hålls ca fyra måna­der före ordinarie val, och det ses som en folkomröstning om stödet för honom. Med drygt 80 procent av rösterna räknade, har Aleksandar Vučić utropat sitt parti SNS till segrare och sagt att de nu har egen majori­ tet i parlamentet. SNS är ett högerpopulis­ tiskt parti och Aleksandar Vučić har domi­nerat serbisk politik i ett decennium. I och med valsegern befäster de sin maktposi­tion ytterligare, även om det ser ut som att partiet kommer att så stora utmaningar i kommunerna, bland annat i Belgrad.

Oppositionen har länge varit splittrad och består nu av en koalition partier från höger till vänster. Men även de går fram stort i valet. Ledaren Miroslav Aleksic säger i ett uttalande att de kommer att bestrida valet på alla demokratiska sätt som är möjliga, då de hävdar valfusk.

Den serbiska medborgarrättsorgani­ sationen CRTA har pekat på att många obehöriga bussats runt och fått rösta trots att de inte har rösträtt. De säger enligt Svenska Dagbladet: ”Samlingarna av bussar, skåpbilar och bilar observera­ des på flera platser i Belgrad när de trans­ porterade väljare till vallokaler över hela staden för att rösta”. Enligt SvD finns även röstköp på listan över misstänkt valfusk.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen