Susanne Bäckman: Politiken underlättas av en egen ”Agne”

När Agne 88 år ringer så vet jag att vi liberaler gjort något bra i Bromölla och nu ringer han allt oftare. Jag och Agne har aldrig träffats och jag vet inte vem han är.

Bromölla är en riktigt röd kommun där S styrt sen kommunen bildades (1971) och fram tills valet 2018. Det är aldrig bra för demokratin när ett parti eller partier styr för länge. Socialdemokraternas makthistoria ledde fram till att SD nu styr i minoritet med stöd av M och KD.

Det som just nu engagerar bromöllaborna är att grannkommunen Sölvesborg och Samstyret med Louise Erixon (SD) i spetsen vill bryta en 20 år lång samverkan mellan våra kommuner. Jag tror att Samstyret i Sölvesborg ogillar att SD i Bromölla inte har full majoritet. De säger att makten hamnar för långt ifrån medborgaren, jag hävdar att makten hamnar för långt från Louise och därför bryter hon avtalet.

Att vara en ”känd” lokalpolitiker innebär att bromöllabor som Agne ringer och det innebär också att alla som jag möter, oavsett var och i vilket sammanhang, vill prata politik. De bästa vännerna på nyårsafton eller hantverkaren som ska fixa något hemma. Och oavsett sammanhang är jag alltid ”liberalen” eller som de på Facebook-forum kallar mig ”liberalskan”.

Jag är stolt liberal och trygg i mina liberala värderingar, vilket hjälper mig när styret i Bromölla kommer med alla sina vansinniga förslag som att införa böneförbud på arbetstid. Att alla kommunanställda ska behärska det svenska språket och kunna läsa, skriva, förstå och tala felfritt. Det senaste är att plocka bort begreppet ”mångfald” ut ett förslag på partipolitiskt kulturprogram.

Vi liberaler vinner på att Socialdemokraterna är ovana i oppositionsrollen, så trots att vi bara har 2 av 41 mandat i kommunfullmäktige, får vi mycket publicitet. Det är bra.

Men det är inte bara Agne som hör av sig, och allt är inte enbart hejarop. Känslan av otrygghet växer i kommunen trots att polisen visar upp positiva siffror på brottstatistiken. Vi har två drogrelaterade skjutningar inom ett år års tid och som ännu är ouppklarade. Droganvändningen ökar och vi har under flera år också brottats med skadegörelse för flera miljoner.

Den ökande känslan av otrygghet är en av faktorerna bakom maktskiftet.  Det finns en förhoppning bland bromöllaborna att med ett nytt styre kommer det bli bättre. Men styret i Bromölla är svagt eftersom SD inte alltid får uppbackning.

I början av 2019 tillkallade kommunalrådet alla gruppledare för att hitta lösningar på otryggheten, men handlingskraften uteblev. Under sommaren förde vi i L samtal med de andra oppositionspartierna och vi lämnade in en gemensam motion. Den klubbades igenom på senaste kommunfullmäktige nu i februari och alla partier förutom M ställde sig bakom den.

SD har inga egna lösningar på de lokala problem vi brottas med. De är för upptagna med att först och främst driva igenom rikspolitiska frågor. Det senaste året har vi liberaler fått igenom flera av våra förslag och vi är aktiva i utskott/KS. Vi utmanas hela tiden och flera gånger på sittande möte med väldigt oliberala förslag och det gäller att vara på sin vakt.

Den politiska kartan håller på att ritas om. Vi liberaler vet att alla individer har olika möjligheter och förutsättningar och detsamma gäller för kommunerna. Vi liberaler måste vara lyhörda för våra kommunpolitiska förutsättningar och viktigastes allt vi måste ha tillit till våra liberala kollegor runt om i Sverige att alla gör sitt yttersta för att ge invånare lite mer frihet att forma sitt eget liv.

Sen underlättar det politiska arbetet om vi alla har vår egna ”Agne”.

Susanne Bäckman är ordförande Liberalerna Bromölla, 1:a vice ordförande i kommunfullmäktiges presidium i Bromölla, ledamot i kommunstyrelsen, Omsorgs- och Ungdomsutskottet och i Funktionshinderrådet Bromölla.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen