Sverige behöver regeras nu

Det förvånar mig ibland att så många omkring mig är helt inriktade på att Alliansen ska vinna valet 2018. Det är ju svårt att tro att Alliansen ska få egen majoritet, det skulle kräva väldigt stora förskjutningar i väljarkåren. Så jag antar att de tänker sig att vi ska tillbaka till situationen 2010-14, när vi regerade i minoritet.

Under sin första mandatperiod beslutade Alliansregeringen om en rad frihetsreformer, allt från avskaffande av värnplikten till lagen om valfrihetssystem. Det är svårt att peka på motsvarande framgångar under den andra mandatperioden. Den ekonomiska krisen hade kunnat användas som motivering för viktiga strukturreformer av bostads- och arbetsmarknaden. Arbetet med regelförenklingar för företag hade kunnat återupptas. I stället stannade reformtempot upp.

En ny Alliansregering i minoritet skulle förmodligen fungera ännu sämre. Sverigedemokraterna är mycket mer erfarna och tuffa än de var då. De skulle inte tveka att rösta med vänsteroppositionen i stora och små frågor för att tvinga Alliansen till samarbete.

Vi är många som har investerat mycket tid och energi i Alliansen. Jag var själv med från starten i en av de arbetsgrupper som tog fram förslag inför 2006 och var i flera år en av Folkpartiets (som det hette då) förhandlare i regeringens samordningskansli. Men sedan dess har mycket ändrats.

När Alliansen bildades styrdes M och KD av partiledare som huvudsakligen ställde upp på en liberal reformagenda. Det fanns en del konservativa inslag i KD, men inte värre än att vi kunde navigera runt dem och med viss möda till och med lagstifta om samkönade äktenskap. I dag har KD förflyttat sig i en klart konservativ riktning och Moderaterna tävlar med SD om att ha den stramaste migrationspolitiken.

Det finns inget egenvärde i att hålla kvar vid en allians bara för att den fungerade en gång i tiden. Om den konstellationen inte räcker för att bilda en handlingskraftig regering, är det dags att tänka fritt. Sverige behöver regeras nu, inte någon hypotetisk dag i framtiden när Alliansen får egen majoritet.

Så som mandatfördelningen ser ut så finns det bara dåliga regeringsalternativ – men flera är bättre än nuvarande regering. Personligen tror jag mest på S och M tillsammans. Ett viktigt första steg vore att släppa drömmen om att allt ska fungera som förr. Folket förtjänar något bättre än drömmen om en trött
repris.

Andreas Bergström, vice vd på tankesmedjan Fores.

Dela med andra
Linn Friman
Linn Friman