Vi ville ju ha vinster i välfärden

Liberaler tog initiativet till och drev kampen för företagande inom välfärdssektorn. Tillsammans kan vi nu med stolthet se vad mångfald och valfrihet gett i form av bättre förskolor, skolor, sjuk- och äldrevård. Så till exempel visar en aktuell utvärdering att privatägda S:t Görans sjukhus med avseende på vårdkvalitet, patienternas och personalens nöjdhet, löner, kostnadskontroll och effektivitet ligger i topp bland jämförbara sjukhus i Stockholms län.

Samtidigt har (V) och (S) framgångsrikt lyckats få många att uppfatta ”vinster i välfärden” som ”bortslösade skattepengar som berikar de redan rika med konton, villor och lyxbåtar i skatteparadis”. Och vi svarar att ”misstag har begåtts i upphandlingen men de ska rättas till”, att ”vinster är nödvändiga för att företagen ska våga investera” och ”visst har det väl ändå blivit bättre för många”. Vi har tagit ansvar för det som har gått snett, förklarat, rättat till. Snyggt – men väldigt defensivt!

För är det inte vi som borde tagit fram och fört ut begreppet ”vinster i välfärden”? För självklart var det välfärdsvinster som vi ville uppnå genom reformen – och det är också vad vi har fått! I dag går massor av nöjda barn i enskilda förskolor och skolor som förnyat och utvecklat både ansvarstagandet och lärdomsinhämtandet. Vi har fått husläkare, privata vårdcentraler och sjukhus, enskilt drivna äldreboenden och många privat verksamma läkare, tandläkare, sjukgymnaster och psykologer.

Möjligen är den största samhällsvinsten med reformen att de motsvarande verksamheter som drivs kommunalt eller statligt har getts något att jämföra sig med, fått exempel att ta efter och några att undvika.

Med vår reform har det verkligen skapats stora vinster i välfärden! Så låt oss sluta sätta klackarna i marken så fort någon hånfull, uppblåst pösmunk söker använda begreppet ”vinster i välfärden” som knölpåk mot oss. Tacka i stället för att hen hjälper oss lyfta fram en stor och framgångsrik liberal välfärdsreform.

 

Hadar Cars

Hadar har varit handelsminister i FP-regeringen, riksdagsledamot (FP) och ledamot av Europaparlamentet (FP). 

Dela med andra
Linn Friman
Linn Friman