Wettergren (L) vill tona ner oron under Eurovision

Idag inleds Eurovision Song Contest i Malmö och det finns ett stort hot att festivalen ska drabbas av oroligheter. Motsättningarna handlar om att det finns en vilja att utesluta Israel ur Eurovision på samma sätt som man uteslöt Ryssland efter invasionen av Ukraina. Demonstrationer mot Israel kommer att äga rum i Malmö under veckan. NU har pratat om situationen med Sara Wettergren (L) som är kommunalråd för skola och utbildning i Malmö.

Det har under många år rapporterats om antisemitism i Malmö. Situationen var allvarlig och tidigare kommunalrådet Ilmar Reelpalu (S) sade exempelvis 2010 att han ” accepterar varken sionism eller antisemitism”, vilket gjorde många judar minst sagt mycket upprörda. Svenska kommittén mot antisemitism menade att det visade på ”en häpnadsväckande brist på såväl historiska kunskaper som insikt i nutida antisemitisk jargong”.

Läget har förvärrats sedan den sjunde oktober 2023, då Israel attackerades av terrororganisationen Hamas och omkring 1200 personer dödades. Det har varit propalestinska demonstrationer mot det efterföljande vedergällningskriget i Gaza under i princip varje vecka sedan den sjunde oktober. Det firades också på flera platser i Sverige efter attacken, vilket bland annat sajten Doku rapporterade om.  

– Under lördagskvällen genomfördes en bilkaravan med Palestinaflaggor i Malmö som sköt upp fyrverkerier. Filmklippet delades med budskapet – från Malmö till Palestina. Hundratals kommentarer tackade Malmö och flera bad på samma sätt som i Helsingborg om att andra platser i Sverige skulle ta efter, skrev Doku.se den 8:e oktober 2023.

Att Eurovision skulle äga rum i Malmö bestämdes redan i juni 2023 och attacken i Israel hade alltså inte ägt rum än.

Hur var känslan i juni?
– Det är ju tredje gången Malmö får arrangemanget och över samtliga politiska gränser var alla jätteglada, säger Sara Wettergren.

Sara Wettergren. Foto: Liberalerna.

Läget har som sagt förändrats radikalt sedan dess och nu är det många som är oroliga för våldsamheter på plats, kanske mycket för Malmös historia med antisemistim i kombination med att många, inte bara propalestinska grupper, vill utesluta Israel ur Eurovision.

– Malmö är den stad i Sverige som är mest multikulturell. Vi har över 180 olika nationaliteter i vår stad och en stor del har ursprung i Mellanöstern. Av dem är det många från Palestina.

– Vi har haft problem med antisemitism men det är ju någonting som vi har jobbat jättemycket med. Vi har gjort otroligt mycket i skolorna för att motverka antisemitism och har kommit långt med det arbetet. Vi har ett nära samarbete med judiska församlingen, ett judiskt kunskapscenter som skolorna kan besöka och vi skickar årligen högstadieelever på hågkomstresor. Därmed var uppfattningen när vi fick Eurovision att det inte var något konstigt alls.

– Sen har sjunde oktober ändrat det totalt, och det är ju inte bara Malmö utan det är ju faktiskt hela Sverige och även i omvärlden.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sa till Aftonbladet i veckan att han var mycket orolig för våldsamheter i veckan:

– Jag är orolig att det kan bli obehagligt, jag var i Sveaparken i min hemstad i Örebro under en påsk nyligen och då var det upplopp, sa han till Aftonbladet.

Sara Wettergren vill dock tona ner allvaret.

– Sedan sjunde oktober har vi ju haft stora propalestinska demonstrationer varje vecka, men jag vill betona att ingen av dem har varit våldsamma eller urartat. Tvärtom har de gått lugnt till.

– Det som händer inför Eurovision är ju att det kommer vara flera demonstrationer och att det kommer att locka folk utifrån. Vi beräknar att det kommer mellan 25 och 30 000 deltagare.

– Det är klart att det finns en risk att de här kan urarta, men det måste inte bli så. Vi hade en koranbränning här i fredags och den gick helt lugnt till och motdemonstranterna dansade istället för att låta sig provoceras. Staden och polisen gör ett jättearbete för att det ska gå lugnt till.

Det har höjts röster för att flytta hela festivalen till Stockholm på grund av det allvarliga läget.

– Jag beklagar att det finns ledande personer också inom mitt eget parti som tycker att man borde göra så. Jag ser ingen som helst anledning till det. Jag tycker det enda det bidrar till är att piska upp någon slags stämning om att Malmö inte är en del av Sverige. Eurovision är Sveriges fest och detta handlar om hela Sverige och det är inte bara i Malmö som säkerhetsläget är högt just nu.

Hur ser ni på säkerhetsläget, är ni förberedda på det värsta?
– Vi har extremt många poliser här och har fått hjälp från hela södra Sverige, Norge och Danmark.

– Jag tror att det viktiga är att vi samverkar mellan staden och det polisiära, vilket vi gör. Till exempel i fredags när vi hade en koranbränning. Då anordnade vi samtidigt en fotbollsturnering i Rosengård och hade alla fritidsgårdar öppna. VI jobbade hårt för att se till att ungdomar inte skulle dra in till stan och låta sig provoceras. Det hände ingenting vid den demonstrationen.

– Vi har en hög säkerhetsnivå på de allmänna sammankomsterna. Jag var själv på Eurovision-invigningen i söndags och det var en trevlig tillställning. Man får inte ha med sig väskor, men så är ju på de flesta ställena nu.

Enligt Säpo befinner sig Sverige i ett allvarligt säkerhetsläge som sannolikt kommer att bestå under en längre tid.

– Jag tänker att det viktiga här är att man håller sig lugn, att man håller en samlad bild och hjälps åt. Jag kan bara beklaga att det finns många, framförallt utanför Malmö, som verkar önska att det inte ska gå bra här och det bidrar till att skapa en oroskänsla.

– Det är lite intressant att det är så många stockholmare som är så bekymrade över säkerhetsläget i Malmö när vi som arbetar och bor här inte upplever samma oro. Självklart kan saker hända och självklart ska man ta säkerheten på största allvar. Det är därför vi just nu ser en polis i princip varje gathörn

– Demonstrationerna kommer inte att vara i närheten av arenan så om man åker på finalen så behöver man inte vara orolig, avslutar Sara Wettergren.

Sara Wettergren kommer inte själv att delta i festligheterna i Malmö eftersom hon haft en semesterresa bokad sedan länge. En som dock kommer att vara på plats är Anne-Lie Elfvén, som sitter i Melodifestivalsklubbens styrelse och har åkt på många Eurovision genom åren. Hon är inte så orolig för egen del, men betonar att hon inte alls gillar det som är på gång under veckan.

– Jag blir förbannad och frustrerad att så mycket resurser måste läggas på något som ska vara en folkfest. Dessutom så tar detta fokus från själva tävlingen. Jag bävar för att det kommer bli en repris på EU-toppmötet 2001 i Göteborg eller Reclaim the streets som härjade under 00-talet och slog sönder stan. För egen del är jag inte orolig men självklart kommer man att vara mer vaksam, säger Anne-Lie Elfvén i en kommentar till NU.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen