Dramatiskt brittiskt val stärker Brexit, LibDem’s partiledare bortröstad

Britterna gick till parlamentsval torsdagen 12 december. Förväntningarna från oppositionen var stora. Boris Johnson har lidit förnedrande nederlag i Underhuset. Liberaldemokraterna har gått fram från 12 mandat efter valet 2017 till 21 ledamöter på grund av avhopp från Tories och fyllnadsval i enstaka valkretsar. De hoppades behålla i alla fall en hel del av dessa, men så blev det inte.

Brittiska Labour hade tagit ställning för att hålla en andra folkomröstning om utträdet 2018, vilket straffade sig. De områden i norra England där de förlorat många tidigare säkra mandat har varit valkretsar där Brexit vann med god marginal i folkomröstningen.

Vallokalsundersökningen pekade på att Tories skulle gå fram hela 86 mandat, till 368. Det brittiska Underhuset har för närvarande 650 platser, varför gränsen för majoritet går vid 325. Boris Johnson skulle få en betryggande majoritet i ryggen med det resultatet. Sedan valet 2017, då Tories fick 317 mandat och alltså var en handfull mandat kort, har partiets mandat sedan krympt till 288 till följd av avhopp.

Opinionsundersökningarnas prognoser hade pekat på en konservativ seger, men de sista tre veckorna före valet såg marginalen ut att krympa långsamt från i storleksordningen 60-65 mandat till någonstans kring 40 hos de flesta institut. Det väckte hopp hos oppositionen att åtminstone kunna hålla Tories majoritet nere, kanske rent av under gränsen ungefär som 2017.

Framgångarna för konservativa Tories var stora i norra England. De tog flera mandat som aldrig gått till andra än Laborkandidater, ibland i över 100 år. De tog också Tony Blairs tidigare valkrets, Sedgefield.

De interna striderna inom Labor blossade upp så snart vallokalsundersökningen släppts. De kom snabbt flera krav på Jeremy Corbyns avgång. Hans anhängare sköt snart tillbaka och en del av dem pekade på att ”Brexit är problemet”. Resonemanget är att det gick sämre 2019 än i valet 2017, men om partiledaren hette Jeremy Corbyn vid båda tillfällena, är det osannolikt att det är hans fel.

Oavsett vilket, så meddelade Jeremy Corbyn att han kommer att avgå som partiledare strax efter klockan fyra på morgonen svensk tid strax efter att hans valkrets, Islington North, meddelade att han blivit omvald trots att Labour backade nästan nio procentenheter.

Liberaldemokraterna ser ut att göra framgångar på andra ställen än vallokalsundersökningarna förutsåg, även om det slutliga resultatet ännu är osäkert. Samtidigt som de vinner, förlorar de andra mandat och vad nettoresultatet blir är ännu för tidigt att säga.

Åtminstone två av Lbdem’s “värvningar” under de två senaste åren, förre Tory ministern Sam Gyimah och tidigare Labourledamoten Chuka Umunna, slogs ut i de valkretsar i London där de nu kandiderade som Liberaldemokrater.

Klockan kvart i fem svensk tid, meddelade ”Britain elects” på twitter att partiledaren Jo Swinson förlorade sitt mandat, samtidigt som LibDem’s vann ett annat i Skottland, North East Fife. De mandatet hölls under 30 av av LibDems tidigare partiordförande, Menzies Campbell, innan SNP vann med minsta marginal 2017, två röster.

Även om de konservativa gick fram starkt i England, förlorade de stort i Skottland. Istället ser SNP, det skotska nationalistpartiet, vara på stark frammarsch. Det var till dem Jo Swinson förlorade, och både Tories och Labour tappar massivt. SNP:s tongivande parlamentariker talade redan på valnatten om att kräva en ny självständighetsomröstning.

På Nordirland skakades Demokratiska Unionistpartiet, som sedan 2017 stött Tory-regeringen. Det symboliskt viktiga mandatet i Belfast North där partiets gruppledare i parlamentet suttit vanns istället av Sinn Féin. DUP ser ut att totalt förlora 2 mandat.

Det slutliga preliminära valresultatet kommer att meddelas under fredagen.

För mer information om valresultatet, se till exempel dessa sidor:
The Guardians valbevakning live

BBC:s valbevakning

Britain Elects (drivs av NewStatesman, kräver registrering)

Dela med andra
redaktionen
redaktionen