Elavfall och återvinning fokus i EU-kampanj

18-åriga Maja Nilsson är född och uppvuxen i Kalix. I vår är hon yngst på Liberalernas lista till Europaparlamentsvalet, där hon står på plats 41 Nominerad av LUF i Norrbotten.

Maja Nilsson går andra året på naturvetenskapsprogrammet. Hon blev medlem i Liberala ungdomsförbundet som 13-åring.Det var under ett skolval i årskurs 6 som hon blev nyfiken och började läsa på om de politiska partierna.

– Jag hittade fort till liberalismen och Liberalerna som parti – det var ett ganska enkelt beslut, säger hon.

Varför valde du att engagera dig politiskt?
– Min mamma är journalist och farmor var aktiv i Vänsterpartiet. Jag har alltid haft ett intresse för vad som händer runt omkring mig och tycker att det är kul att diskutera och se saker ur nya synvinklar.

Norrbotten är ju av tradition ett ”rött” län, men för dig kändes Liberalerna naturligt?
– Kalix är en röd kommun, absolut. Men det har inte påverkat mina åsikter. Jag har alltid bildat mig en egen uppfattning. Att gå med i LUF kanske snarare blev en revolt, säger Maja Nilsson.

När hon gick med hade ungdomsförbundet tre medlemmar i Kalix, idag är hon ensam. Istället är hon aktiv i Liberalerna i kommunen. Nyligen hade man årsmöte och Maja Nilsson valdes till sekreterare.

När det handlar om förutsättningarna i Kalix och i Norrbotten, konstaterar hon att det är tråkigt att Liberalerna inte är representerade i regionen. Omsorgsfrågorna engagerar henne, framför allt bristen på valfrihet.

– Vi har inga privata sjukvårds- eller äldreomsorgsalternativ här. Det är gynnsamt med en bred marknad och det är tråkigt att en som äldre inte ska ha rätt att bestämma vem som ska ta hand om en eller hur man vill bo. Det är integritetskränkande att inte får fatta det beslutet själv.

Vilka andra frågor vill du lägga ditt fokus på?
– Jämställdhet är väldigt viktigt för mig. Sverige är högt rankat i jämställdhetsfrågor, både i EU och globalt, och det skrämmer mig eftersom jag inte anser Sverige är speciellt jämställt. Vi har kommit en bra bit, men den svenska arbetsmarknaden är långt ifrån jämställd. Kvinnor utsätts även för våld i nära relationer och för våldtäkter. Jag tycker inte det är ett jämställt samhälle.

Nu står du på EP-listan. Vad vill göra i EU?
– Mitt mål är att belysa vissa frågor. Jag fokuserar på elavfallshantering och återvinningsmetoder. Det är relevant med tanke på hur mycket tekniken betyder idag och fort utvecklingen går. Det finns skadliga ämnen i våra telefoner och i elektriska produkter.

Att svenska företag köper in komponenter från leverantörer utomlands, där man inte alltid har kontroll över hur miljövänlig produktionen är eller hur rättigheterna för arbetare ser ut ser hon som ett problem.

– Jag personligen köper alltid begagnat när det går, men det måste ske i större utsträckning än vad det gör i dagsläget.

– Vi borde utveckla metoder för att effektivisera återvinningen och öka hur mycket vi återanvänder. Det var inte imponerande siffror idag, säger Maja Nilsson.

En annan fråga som hon tycker är viktig för EU är en europeisk polisstyrka som kan arbeta mot gränsöverskridande kriminalitet.

Hur ska du kombinera kampanjandet med skolan?
– Min utbildning är väldigt viktig för mig – skolan måste komma först, jag är ju liberal också, säger hon och skrattar.

Hon kommer att försöka driva valkampanj på fritiden, även om det blir några undantag. Till exempel följde hon med när liberala kandidater och valledare nyligen åkte till Bryssel för att lära sig mer om EU och vässa argumenten inför valrörelsen.

– Även om vi har liknande åsikter – vi är ju från samma parti – och brinner för EU är det kul att få argumentera med folk som är insatta. Det var uppskattat.

Maja Nilsson har inte satt några mål för sin personliga kampanj.

– Jag är så pass ung och det är min första valkampanj. Jag tänker göra mitt bästa och se hur långt det leder.

Hur ser du på EU:s framtid – vilka är dina förhoppningar för unionen?
– Jag är optimistisk för EU:s framtid och skulle gärna se att samarbetet utvecklas. Det handlar om att förbättra levnadsvillkoren för medlemsländerna och dess invånare. Jag ser en ljus framtid för unionen, med fler länder.

Hon hoppas även att allt fler medlemsländer, inklusive Sverige, ska ansluta sig till euron för att underlätta handeln, ett av unionens fundament från start.

– För vår säkerhet, men också ekonomi, är EU ett otroligt viktigt samarbete som måste utvecklas.

Vill du själv arbeta som politiker i framtiden?
– Det är drömmen. Jag älskar att kunna påverka. Sedan kommer ju så klart utbilda mig till ett yrke utanför politiken, det är ju ingen säker bransch, säger Maja Nilsson.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen