Fin debutroman om människor på flykt

Merja Mäki är en finsk författare som debuterat med romanen ”Innan fåglarna vänder åter”, om de människor i finska Karelen som tvingades evakueras 1940. Boken kom på svenska i höstas på Historiska Media och Hanna Lager har läst den.

Alli är en ung kvinna som växer upp på en ö i Ladoga i finska Karelen. Hon drömmer om att bli fiskare som sin far och vet att hon inte vill leva sitt liv enbart som mor och maka. När boken börjar är det 1940 och Allis familj inser att freden med Sovjetunionen innebär att de tvingas flytta från sitt älskade hem. De evakueras till faderns släkt i Österbotten.

Från att ha levt på Ladogas stränder med havet ständigt närvarande, tvingas de nu leva i ett flackt landskap där det enda vattnet är smutsiga åar. Alli längtar hem. Men livet tvingar henne att ta ansvar när hennes gravida svägerska blir svårt sjuk.

Alli tvingas fly från sina hemtrakter och hon kan inte återvända, ens om hon skulle vilja. I Österbotten tänker många att människor från Karelen är precis som ryssar från Sovjetunionen och dem tycker man ju inte om. Alli får uppleva ett enormt utanförskap vart hon än kommer. Hon är dessutom grekisk ortodoxt troende när alla andra är lutheraner och hon har lärt sig läkekonst med örter, som alla andra tycker är hokus pokus.

I en tid där många tvingas fly från sina hem runt om i världen, är det fint och nyttigt att påminnas om att det hänt människor mycket närmre oss, inte så långt tillbaka i tiden. Hela boken präglas av längtan över att få återvända hem och vi som sitter med historieböckerna i handen vet att Alli inte kommer att få leva resten av sitt liv i Karelen. Vi vet att hon kommer att tvingas anpassa sig till ett liv i Finland på rätt sida gränsen. Men det vet inte Alli och det smärtar mig som läsare att följa henne.

”Innan fåglarna vänder åter” är trots det allvarsamma temat och trots många skildringar om flykt, såriga hälar och iskyla, inte en tung och alltigenom sorglig bok. Det finns hopp och Alli kommer snart att finna nya mål i livet och hon behöver också själv bestämma sig för hur hon ska förhålla sig till den dåliga relationen hon har med sin mamma. Boken handlar också om relationer och att bryta sig loss från gamla mönster och strukturer.

Det är en helt fantastisk debutbok som lär oss något om den finska historien. Merja Mäki är född 1983 och har själv rötterna i Karelen. Hon har studerat i finsk historia och särskilt finska vinterkriget och att studierna har lett henne till att skriva denna fina roman, tackar jag henne för.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen