Svinesundskommittén ger ut antologi om pandemin och stängda gränser

Svinesundskommittén är ett politiskt samarbete mellan svenska Västra Götalandsregionen och norska Viken fylkeskommune. De har gett ut en bok om den norsk-svenska gränsen och hur människor i regionen påverkades när den stängdes under pandemin.

Antologin ”Pandemin stängde gränsen” ges på Storia Förlag och innehåller bidrag från 22 personer, däribland Preben Aavitsland från norska Folkehelseinstituttet och Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten.

– I antologin lyfts konsekvenserna fram i ljuset. Skildringar från de drabbade om hur det var att leva vid gränsen och reflektioner från politiker och ansvariga som både redogör för vad man gjorde och varför samt hur vi bör göra nästa gång, skriver Svinesundskommittén i ett pressmeddelande.

NU har tidigare skrivit om Svinesundskommitténs arbete för att uppmärksamma hur pandemin slog mot gränsområden. Läs Hanna Lagers artikel om Svinesundskommitténs seminarium i Almedalen 2023.

Bland författarna i boken kan ses flera politiker och bland annat Liberalernas ledamot i Socialutskottet, Lina Nordquist.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen